NE FUDBALU BEZ NAVIJAČA!

Uslijed koronavirusa koji je zahvatio kompletnu Evropu, većine država su proglasile blokadu, vanredno stanje pa su samim time stala i takmičarska prvenstva.

Prioritet svih nas je zaštita zdravlja svakog pojedinca te iz tog razloga smatramo, kada već ne možemo posjećivati svoje tribine da je zaustavljanje evropskog fudbala i više nego razumna odluka.

Međutim, “oni” sa druge strane, korumpirani moćnici i institucije su došli na ideju odigravanja utakmica bez prisustva navijača. Postavljaju se dva pitanja: Iz kojih razloga i u ime čega?

Više je nego vidljivo da ekonomski interesi narušavaju harizmu koju nosi fudbal i da nadmoć novca ponovo stupa na scenu i pokazuje svoju snagu nad temeljnim vrijednostima ove igre.

Sportski, odnosno fudbalski klubovi bi trebali u potpunosti razumjeti hiljade ljudi koji se okupljaju oko ovog popularnog sporta, a ne samo slušati “biznismene” i tako na mala vrata privesti kraju otimačinu, ono malo fudbala što je ostalo u rukama navijača.

Trebali bi se sjetiti da ta strast koja se prožima oko fudbala nije “folklor”, već je to njegova suština. Iz prethodno navedenog se može zaključiti da su javnost i navijači po definiciji suštinski faktor kada je riječ o fudbalu.

Stoga tražimo od UEFA-e i nacionalnih saveza da stanu i prekinu fudbalska natjecanja, sve dok gužva na stadionima ponovo ne bude uobičajena pojava bez rizika po zdravlje svakog pojedinca.

Skupa se borimo za fudbal sa navijačima na tribinama na kojima pjevamo svoje pjesme i na kojima dijelimo radost i tugu.

NE FUDBALU BEZ NAVIJAČA!
NE FUDBALSKOM ROBOVANJU NOVCA!

The Maniacs