Dan kada je osnovan fudbalski klub Željezničar je dan kada se u ovome gradu rodila drugačija ljubav koja je u kasnijem periodu prevazišla sarajevsku kotlinu pa i granice države.

O bogatoj historiji našeg kluba nećemo ovdje trošiti riječi već samo pomenuti čisto kako bi kod starijih evocirali sjećanja na neka ranija vremena, a kod mlađih probudili ponos i nadu da će i oni nešto slično doživjeti.

Posljednji trofej naš klub je osvojio 2018. godine. Za Željin renome i apetite njegovih navijača to je prilično davno, ali… fudbal je igra u kojoj se veličina sportskih kolektiva ne definiše samo šturim prebrojavanjem trofeja već tu ulogu igra još mnogo faktora, od kojih je sigurno najbitniji – navijači.

Više ne brojimo koliko smo puta i na kakve načine dokazali odanost i privrženost našem Želji. Jer klub je velik onoliko koliko su mu privrženi njegovi navijači i u porazu i u pobjedi.

Sve ovo nas upućuje na to da trebamo biti prisutni na Grbavici u velikom broju, svaku utakmicu, da bi se imali čime busati u prsa, a ne pričati u prazno o nekakvoj ljubavi. Ovo će biti tek četvrta godina u nizu kako obilježavamo Željin rođendan. U prve dvije godine je to skromno obilježeno, dok je stogodišnjica bila fenomenalna kako na ulici tako i na samom stadionu koji je bio skoro pun.

I ove godine na rođendan moramo napuniti stadion na kojem će se Manijaci pobrinuti za spektakl.
Svi ponesite ŠALOVE, jer će isti biti dio kroeografije, tako da ćemo svi na taj način učestvovati u performansu!

Nedjelja, 19:00 sati, odličan termin – SVI na JUG, SVI na GRBAVICU, SVI sa ŠALOVIMA, da obilježimo 101. Željin rođendan.

Svoje mjesto na stadionu zauzmite prije početka utakmice i to treba da postane praksa. Na južnu tribinu ući sat vremena ranije!